Over de Onderwijsdatabank

De Onderwijsdatabank is hét informatiesysteem voor schoolpersoneel, onderwijsadviseurs, ouders, hulpverleners en beleidsmakers. Het biedt eenvoudig een totaaloverzicht van alle voor het onderwijs relevante publicaties: van boeken en tijdschriftartikelen tot leermiddelen, audiovisuele media en andere educatieve bronnen. Steeds meer publicaties zijn rechtstreeks full text toegankelijk via Onderwijsdatabank.nl. Wilt u weten welke publicaties er recent zijn verschenen rondom een thema of wilt u juist in het archief zoeken? Uw onderzoek begint bij de Onderwijsdatabank, hét (online) informatiesysteem voor het onderwijs.


Onze missie

De Onderwijsdatabank is een initiatief van EDventure, de branchevereniging van onderwijsadviesbureaus in Nederland. Al meer dan dertig jaar werken wij aan onze gezamenlijke missie: iedereen die bij het onderwijs betrokken is voorzien in een actueel en volledig (online) informatiesysteem.

De grootste collectie van de Onderwijsdatabank is gericht op het primair onderwijs. Zoekt u naar informatie met betrekking tot een specifieke doelgroep? Dankzij fijnmazige filters haalt het systeem moeiteloos de informatie op die u zoekt. Of het nu gaat om de voorschoolse periode, het primair/voortgezet onderwijs of mbo.

Hoe zoekt u binnen Onderwijsdatabank.nl?

Door de veelvoud aan beschikbare informatie is het zoeken naar actuele en relevante literatuur niet eenvoudig. Veelal begint uw zoektocht op het internet waar wereldwijd een onschatbare hoeveelheid aan informatie verspreid wordt. Via Onderwijsdatabank.nl vindt u gemakkelijk wat u zoekt in de landelijke catalogus van onderwijsadviesbureaus. Steeds meer materialen staan direct tot uw beschikking; we ontsluiten zoveel mogelijk in publiek domein. Via ons abonnement zijn ook auteursrechtelijk beschermde materialen als download beschikbaar voor hogescholen.

Voer op de homepagina uw zoekterm(en) in. Dit kan een titel of auteur zijn, maar ook elke onderwijsterm. Raadpleeg eventueel de ‘zoektips’ om slimmer te zoeken. Aan de hand van de zoektermen (trefwoorden, auteurs, titels etc.) toont het systeem u een overzicht van resultaten. Vanuit het publicatieoverzicht klikt u rechtstreeks door naar de publicatie. Raadpleeg de onderstaande videoclip voor een uitgebreid overzicht van de zoekmogelijkheden.Heeft u interesse om materialen fysiek in te zien of eventueel te lenen? Wend u dan tot een van de onderwijsadviesbureaus in uw omgeving. Met een abonnement kunt u toegang krijgen tot het kennis- of onderwijsinformatiecentrum van uw educatieve partner. Via de website van het onderwijsadviesbureau logt u in en zoekt u in de catalogus. Veelal is het mogelijk om materialen ter plaatse in te zien of te lenen bij het onderwijsadviesbureau.

Speciaal aanbod voor hogescholen

Indien u interesse heeft om voor uw hogeschool een licentie af te sluiten, dan kunt u zich wenden tot de mediatheek/bibliotheek van uw school. De mediatheek/bibliotheek is middels een LCP’er gemachtigd om een licentie af te sluiten via surf.nl > inloggen > mijn surfmarket. U kunt ook een e-mail sturen naar info@edventure.nu – wij nemen dan contact op met de contactpersoon op uw school.

Klik hier voor meer informatie over het abonnement voor hogescholen